Novi Sad
17.09.2022.
10:09 > 11:52
Pre dve godine je protiv Udruženja "Fruškać" pokrenut sudski postupak zbog navodnog kršenja autorskih prava nakon deljenja objave Fabrike kreativnosti na Instagram storiju.
  • Zemlja čudesa

    20.09.2022 09:39
    ©
    Ako želiš da zaštitiš autorska prava na svojim slikama, onda lepo staviš oznaku © (Copyright by) sa svojim imenom i prezimenom. Sve ostalo se smatra slobodnim za preuzimanje i objavljivanje, a ovo je obično vaćarenje jednog prevaranta.
  • gradjaninX

    19.09.2022 21:48
    Kad nisi kreativan - kradi tudje. Ovde se i tako autorskim pravima smeje dok se torentuje sve zivo. Tudji radovi? Hah, "pa mi nemamo korist od toga". A jel? A sto onda uopste radite to? Ajde sad na sud pa pokusajte sa tim "izgovorima" tamo...Ovo iskustvo nece biti neprocenjive vrednosti, imace tacan iznos. A vi koji ih branite, naucite iz ovoga primera za dzabe.
  • IzNoGood

    18.09.2022 19:29
    Share - Repost
    Sad mi je jasno zasto mi je Fruskac trazio da im mailom dostavim fotografiju da je postave kod sebe na profil... Ko se jednom o mleko opece...

    Elem, kao fotograf, vrlo sam gadljiv na neke stvari, ljudi svojataju tudje fotografije, da li zato sto ne poznaju zakon, ili zato sto misle da za njih ne vazi, ali ima MNOOOGOOO njih koji bez pitanja uzmu tudju fotografiju i okace kod sebe na profil. Moj stav je uvek bio - ukoliko TAGUJEM neki profil ili koristim njihov hashtag - to je poziv da mogu slobodno da kace moju sliku kod njih na profilima (ovo su uglavnom neprofitna drustva, koja promovisu Srbiju). Ukoliko neko zeli, a nije vec tagovan - pita kulturno i ja mu dozvolim. Problem je jedino bio kada neko bez pitanja uzme i okaci moju fotografiju.
    Sa druge strane - za komercijalnu upotrebu, ili profili koji se bave nekim poslom pa mojom fotografijom privlace pratioce - sorry, ali ne moze. Plati pa se klati.
    U ovom slucaju, konkretno, taj fotograf je, sto neko rece, sebi vise stete napravio ovim potezom, pa sve i da dobije ovu tuzbu. Ne znam da li ce uspeti, ovde nije u pitanju REPOST, nego Share na Story. Nebo i zemlja!

    Srecno Fruskac - uz vas smo!
  • mrva

    18.09.2022 08:57
    @Simon

    Sledeci put kada te neko slučajno očeše na ulici tuži ga za fizički napad! Da se zna šta se sme i da je fizički intergitet ličnosti neprikosnovena svetinja! Hajde da živimo u društvu gde apsolutno svaki aspekt života reguliše zakon jer smo izgubili osećaj i meru za sve, da iskoristimo svaku trivijalnost da nekog kaznimo, iskoristimo, tužimo.. i da se malo vucaramo po sudovima! Samo napred sa takvom "logikom", i usput nauči da se "da li" piše odvojeno.
  • Simon

    18.09.2022 07:24
    Autorska prava !
    Zakon se stara o autorskim pravima. Ko ih krsi, mora da nadoknadi stetu nanetu autoru. Sve ostalo je u domenu traca. Ako vlasnik ili korisnik ne znaju sta znace izrazi u savremenom internet svetu i kako se koristi fotografija, za to postoje vestaci koji ce njima i sudiji objasniti sve potrebne nejasnoce. Dali je nesto moralno ili nije, ostaje za tribine i proteste a ne za slovo zakona. Budemo li dozvolili da nam presudue donose internet portali, necemo biti na dobrom putu.
  • Banderas

    17.09.2022 18:35
    Je li fotograf zaposlen u epsu? Ništa čudno jer je on i poslanici prijavio spot kao kršenje autorskih prava jer je uočio neku sličicu u emisiji
  • @@Nekitamo

    17.09.2022 17:19
    Na to sam mislio, hvala na objasnjenju, i stand corrected, sto bi rekli.
  • @ G pen

    17.09.2022 15:01
    hahahaahahahahahahahahahaha
  • G pen

    17.09.2022 14:23
    Ah da, fotograf... ko ih ne zna. Slihtaci uz vlast, grebatori o budzet za kojekakve projekte. Vecina su sminkeri uz ,,besnu'' opremu. Neko je provalio da se moze zaraditi od stocka pa su jedan momenat svu postali veliki fotografi kad ono...kanda se i ovaj zajebao. Ovo je ocigledna navlakusa.
  • Novinar

    17.09.2022 14:19
    Stanje stvari
    Poštovani čitaoci, pošto sam više godina upućen u stanje stvari pokušaću da vam najkraće predočim činjenice. Ovde se radi o nekoliko, ne mogu ih nazvati "kolegama" već PARAZITIMA.
    1. Dotični rade za etablirane medije. Tamo primaju neto platu od 50-70.000 din. Redakcija im je obezbedila deo opreme i odlazak na teren.
    2. Na terenu za koji im je redakcija obezbedila logistiku naprave za nju par fotki i x50 onih koje postavljaju na stockove i od toga zarađuju najmanjem ali najmanje 200 evra mesečno. Zarada ide i preko 1.000
    3. I najvažnije. Osovina zla. Stotine fotografija postavljaju na društvene mreže, a pri tom angažuju “malog od palube” da pretražuje net i peca naivčine koje su preuzele fotografiju. U sve su uključeni advokati i sudije i inkasiraju od 1.000 do 2.000 evra mesečno. Onim najpoznatim je ovo po pravilu redovan prihod.

    Kako ih nazvati nego paraziti?!
  • svedok saradnik

    17.09.2022 14:00
    sramota je kako nam dobro ide
    Jaja
    17.09.2022 • 11:56
    Al se navrzo Galens na vas, sad vas zeza sa 100 strana.

    Ova tuzba je glupost i svaki iole pismeni sudija ce da je odbaci. Naravno, problem nastaje jer je ovo Srbije, pa su i sudije neciji prijatelji i rodjaci...

    Pa ivica dačić je kada je bio ministar policije odbio da uhapsi cecu pevčicu zbog pronevere novca od prodaje kluba obilić i kada su ga kolege upitali ivice zašto ne hapsiš cecu on im je odgovorio; A kako je nju da uhapsim kada je ona moja zemljakinja ? Dakle sudije nemojte hapsiti svoje zemljakinje,kume,svastike,snaje i ostalu rodbinu jer vas to savetuje ministar policije,čovek iz samog vrha države.
  • Teodosije III

    17.09.2022 13:47
    Direktor sam jednog udruženja i tužio nas je Rojters za dve slike objavljene na sajtu i platili smo 500€
  • @Nekitamo

    17.09.2022 13:37
    Ako mislite na odgovor advokatu to je automatska poruka
  • Pera

    17.09.2022 13:27
    Od korone veoma ucestala pojava. Umetnici su gladni i neki su posegli za ovakvim nacinom prihodovanja. Ako je neko pogresio neka plati ali ovo barem sa informacijama koje su objavljene ne deluje da je tuzbeni zahtev osnovan.
  • Bojana

    17.09.2022 12:28
    Neverovatno
    Koliko ljudsko biće može da bude bedno...
    Sve što se dešava u ovoj zemlji je jedna velika tragedija i ako se ne pobunimo protiv svega ovoga onda ni ne treba da postojimo :(
  • Max

    17.09.2022 12:24
    Re
    Mislim da ce taj fotograf, pise mu u objavi i ime, imati mnogo vece stete od ove tuzbe nego koristi. Postace najomrazeniji fotograf u Vojvodini. Ucenjivati drustvo koje se bavi promocijom ekologije je najnize moguce koliko covek moze pasti.
  • Nekitamo

    17.09.2022 12:02
    Bogami Nikola ni tvoja komunikacija nije najjaca, kad vec kritikujes njihovu, bar kako se vidi iz prilozenog skrinsota.
  • Jaja

    17.09.2022 11:56
    Al se navrzo Galens na vas, sad vas zeza sa 100 strana.

    Ova tuzba je glupost i svaki iole pismeni sudija ce da je odbaci. Naravno, problem nastaje jer je ovo Srbije, pa su i sudije neciji prijatelji i rodjaci...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna